DentOnline
توسعه دندانپزشکی میکروسکوپی و جراحی‌ های کم‌ تهاجمی در ایمپلنتولوژی
توسعه دندانپزشکی میکروسکوپی و جراحی‌ های کم‌ تهاجمی در ایمپلنتولوژی

رییس بخش ایمپلنتولوژی بزرگترین انجمن دندانپزشکی میکروسکوپی جهان از راه‌اندازی بزرگترین مرکز جهانی تحقیقاتی، آموزشی و درمانی رشته نوین جراحی‌های کم‌تهاجمی و میکروسکوپی بازسازی استخوان فک و ایمپلنت در ایران خبر داد .

دکتربهنام شکیبایی ضمن اشاره به برنامه‌های کشور برای بازگرداندن محققان ایرانی خارج از کشور، گفت: علی‌رغم تلاش‌های صورت گرفته در حال حاضر اهدافی که برای این طرح پیش‌بینی شده بود، از خاطرها دور شده است.

وی با بیان این‌که در سال 91 گروه 85 نفری از محققان ایرانی با تخصص‌های مختلف به کشور دعوت شدند، خاطرنشان کرد: طبق آخرین اطلاعات به دلیل عدم اعتمادسازی و حمایت‌های لازم، اکثر این افراد در ایران باقی نماندند و از این گروه فقط پروفسور سمیعی و من در کشور ماندیم، البته پروفسور سمیعی نیز به صورت مستمر در ایران نیست، ولی پروژه‌ وی در حال اجرا است و من نیز در کشور فعالیت‌های خود را دنبال می‌کنم.

وی هدف خود از بازگشت به کشور را احداث بزرگترین مرکز بین‌المللی تحقیقاتی، آموزشی و درمانی جراحی‌های میکروسکوپی و کم‌تهاجمی بازسازی استخوان فک و ایمپلنت در ایران ذکر کرد و یادآور شد: بر اساس این هدف، دولت قبل ما را به ایران دعوت کرد؛ ولی نه از ما و نه از این پروژه‌های ما حمایت نشد، در نتیجه به این هدف نائل نشدیم.

شکیبایی، بازگشت خود به ایران را مصادف با اوج تحریم‌ها علیه ایران دانست و اظهار کرد: با توجه به فعالیت‌هایی که در سطح بین‌المللی داشتم و با توجه به این که از 6 ماه قبل به عنوان رییس بخش ایمپلنتولوژی بزرگترین انجمن دندانپزشکی میکروسکوپی دنیا منصوب شدم، از این رو درصدد انجام اقدامات بزرگی در کشورمان برای خدمت به علم دندانپزشکی در جهان و خاورمیانه هستم که یکی از آنها راه‌اندازی بزرگترین مرکز جهانی تحقیقاتی، آموزشی و درمانی رشته نوین جراحی‌های کم‌تهاجمی و میکروسکوپی بازسازی استخوان فک و ایمپلنت در ایران است.

وی، تاسیس این مرکز را فرصت بزرگی برای توسعه دندانپزشکی میکروسکوپی به ویژه جراحی‌های کم‌تهاجمی در حوزه ایمپلنتولوژی دانست و یادآور شد: با راه‌اندازی این مرکز تعاملات علمی بی‌نظیری در این حوزه ایجاد خواهد شد که در هیچ یک از دانشگاه‌های دنیا یافت نمی‌شود.

این محقق، با تاکید بر این که اجرای چنین پروژه بزرگی بدون حمایت‌های دولتی میسر نخواهد بود، اضافه کرد: حتی اگر سرمایه‌گذاران نیز پا به عرصه بگذارند، بدون حمایت‌های دولتی به نتیجه نخواهد رسید.

وی با اشاره به ویژگی‌های لازم برای جراحی ایمپلنت، گفت: مهمترین ویژگی اجرای ایمپلنت، داشتن تخصص از سوی ارائه دهنده درمان و در وهله دوم نیاز به تجهیزات، مواد و قطعات ویژه است که از استانداردهای علمی و بین‌المللی محسوب می‌شود. ما نمی‌توانیم درمان‌های میکروسکوپی و کم‌تهاجمی را با مواد درجه 4 و قطعات و تجهیزات درجه 5 دنیا انجام دهیم؛ چون با این اقدام اگرچه از یک سو جراحی را ظریف‌تر و دقیق‌تر کرده‌ایم، ولی از سوی دیگر ریسک عفونت افزایش یافته است.

شکیبایی با بیان اینکه هدف از اجرای این فناوری جدید در ایران، تولید دانش در داخل کشور و انتقال آن از ایران به سایر کشورهای جهان است، خاطرنشان کرد: بسیاری از کشورهای جهان درخواست کرده‌اند که ابداعات جدید  خود را در دانشگاه‌هایشان به صورت اختصاصی ارائه دهم، ولی آرمان من این است که تکنیک جراحی کم‌تهاجمی ایمپلنت از ایران به دنیا صادر شود. به این دلیل در حال فراهم کردن شرایط تاسیس بزرگترین مرکز بین‌المللی تحقیقاتی و تعلیماتی این رشته در ایران هستم. همچنین از فرصت استفاده کرده و بیماران سرشناس خارجی متقاضی دریافت تکنیک‌های جراحی «شکیبایی» را جهت درمان به ایران آورده‌ام.

وی، مشاور صدر اعظم آلمان، برادرزاده شیخ شارجه، معاون وزیر امور خارجه ایرلند، نماینده مجلس کویت و معاون شهردار زوریخ را از جمله این بیماران ذکر کرد و ادامه داد: این روند به مراتب فراتر از درمان فک برخی اشخاص ویژه است؛ چرا که این افراد در طول درمانشان که معمولا بین یک تا 3 سال است، باید سفرهای زیادی به ایران و مرکز درمانی ما مراجعه کنند و در این مدت با کشورمان آشنا می‌شوند. این اعتماد درهای جدیدی را در روابط بین‌المللی می‌گشاید و همچنین باعث ارتقای وجهه علمی کشور و جذب سرمایه‌گذاری خارجی می‌شود.

شکیبایی با بیان اینکه در سال‌های اخیر به دلایل مختلف سطح اعتماد جامعه جهانی به ایران کم شده است، اضافه کرد: تردد اشخاص خارجی عالی‌رتبه جهت دریافت درمان‌های خاص در کشور، این جریان را خنثی می‌کند.

این محقق با اشاره به عدم توفیق کشور در بازگرداندن محققان ایرانی، افزود: من تصمیم دارم که در ایران بمانم و به نسل جوان نشان دهم که می‌توان در ایران دانش و فناوری جدید تولید کرد و آن را به سایر کشورهای جهان ارائه داد. اگر شرایط فراهم شود، نیازی نیست که ابداعات و اختراعات ایرانیان در اروپا و آمریکای شمالی تجاری‌سازی شده و با چندین برابر قیمت به کشور وارد شود، بلکه ما می‌توانیم زنجیره اختراع تا تجاری‌سازی را در کشور تکمیل کنیم و آینده نسل جوان را بسازیم.

مبدع تکنیک‌های میکرو سرجری ایمپلنت با بیان اینکه باید در این زمینه افرادی پیشگام شوند، اضافه کرد: برای این منظور جشنواره جایزه بزرگ اختراعات ایران و همچنین جایزه اختراعات دندانپزشکی را برای اولین بار در کشور پایه‌گذاری کردیم. از آنجایی که متولیان این جشنواره خود داغدیده‌های عدم حمایت هستند، برای این جشنواره چارچوب ویژه‌ای تعریف کردیم.

به گفته وی، هر برنده این جشنواره از صندوق امید 100 میلیون تومان تسهیلات 7 ساله با نرخ سود 2 درصد دریافت خواهد کرد، ضمن آنکه مشمول معافیت سربازی می‌شود. همچنین از تمام برگزیدگان جشنواره که 30 نفر هستند، فیلم مستند زندگی آنها ساخته خواهد شد تا از این طریق به جامعه معرفی شوند و به این ترتیب الگویی برای نسل جوان عرضه شود.

شکیبایی اضافه کرد: بسیاری از طرح‌هایی که به این جشنواره ارائه شده‌اند، قابلیت عرضه در سایر کشورها را دارند؛ در حالی که از سوی نهادهای متولی داخلی توجهی به آنها نشده است. باید به این باور برسیم که آینده کشور در اختراعات، ابداعات و خلاقیت جوانان است و اگر پتانسیل نیروی انسانی را نادیده بگیریم، کشور آینده‌ای نخواهد داشت.

وی با بیان اینکه تمام درمان‌های تهاجمی در دندانپزشکی در دنیا به سمت کم‌تهاجمی شدن در حال حرکت است، یادآور شد: ما هرگز قادر نیستیم جلوی این روند را بگیریم، چون با فعال بودن مطبوعات و شبکه‌های اجتماعی، بیماران به دنبال روش‌های کم‌تهاجمی هستند و از پزشکان درخواست استفاده از ابزار ظریف‌تر با عملکردی دقیق‌تر را دارند. این فشارهای افکار عمومی است که باعث تغییر طرح درمان‌های سنتی شده و پیشرفت تکنولوژی را رقم می‌زند.

شکیبایی، به پروتکل درمانی ارائه شده در تکنیک میکروسکوپی اشاره کرد و توضیح داد: ما در این تکنیک درصدد هستیم تا با حداقل برش لثه و برداشت استخوان از فک، با حداکثر دقت در جایگذاری ایمپلنت، ظرافت در بخیه زدن، حداقل اختلال در خون‌رسانی در محل جراحی، درد و مشکلات ناشی از جراحی را برای بیماران کاهش و طول عمر درمان و ‌زیبایی بافت‌های فک را افزایش دهیم.

وی با بیان اینکه این روش، درد ناشی از جراحی و عوارض جانبی جراحی همچون خونریزی، کبودی، تورم، از کارافتادگی فک بیمار، عفونت‌های ثانویه و درصد از دست دادن ایمپلنت را در فرد کاهش می‌دهد، اضافه کرد: این امر از دستاوردهای جراحی کم‌تهاجمی است و در این زمینه 4 تکنیک و بیش از 20 ابزار جراحی ابداع کرده‌ام که در آلمان تولید می‌شود.

این محقق، دلیل تصمیم خود برای تولید این ابزار در آلمان را دقت و کیفیت بالای تولید ذکر کرد و ادامه داد: با احداث مرکز تحقیقاتی و آموزشی جراحی‌های میکروسکوپی درصدد هستیم تا از اساتید دانشگاه‌های داخلی نیز جهت آشنایی آنها با این تکنیک و ابزارهای آن دعوت به عمل آوریم.

وی با ابزار تاسف از این که بستر ارائه این تکنیک‌ها در دانشگاه‌های کشور فراهم نیست، خاطرنشان کرد: از این رو درصدد هستیم تا اساتید را در این مرکز آموزش داده که آنها با سرمایه‌گذاری دانشگاه‌ها این تکنیک‌ها را به نسل بعدی دندانپزشکان تعلیم دهند.

شکیبایی به یکی دیگر از تکنیک‌های کم‌تهاجمی خود نیز اشاره کرد و گفت: این پروتکل جدید از زمان کشیدن دندان از حفره آن به صورت کم‌تهاجمی آغاز می‌شود و حفره خالی دندان را با حداقل صدمه برای بیمار نگه می‌داریم و در همان جلسه حفره خالی دندان را جهت جلوگیری از تحلیل بافت طبیعی فک برای بیمار بازسازی می‌کنیم.

وی با بیان این که این بیماران پس از گذشت 3 تا 4 ماه بدون تحلیل استخوان فک جهت جراحی ایمپلنت مجدد مراجعه می‌کنند، گفت: در زمان جراحی کم‌تهاجمی ایمپلنت استفاده از مته‌های نو و تیز در تکنیک جدید اجتناب ناپذیر است؛ چرا که مته‌های دست دوم با حرکت‌های افقی (ویبره) ممکن است استخوان بافت ناحیه دندان کشیده شده را بشکنند و این در حالی است که مته‌های تیز ریسک صدمات استخوانی را به حداقل رسانده و اجازه می‌دهد ایمپلنت در جایگاه دلخواه قرار داده شود.

مجری طرح با تاکید بر این که استفاده از مته‌های تیز اجازه می‌دهد در اطراف ایمپلنت حداقل یک میلیمتر استخوان باقی بماند، اضافه کرد: اگر ضخامت استخوان اطراف ایمپلنت از یک میلیمتر کمتر باشد، خون‌رسانی به آن ناحیه مختل شده و ریسک تحلیل استخوان پس از گذشت چند سال افزایش می‌یابد، به گونه‌ای که ایمپلنت از فک خارج می‌شود.

مبدع تکنیک کم‌تهاجمی با تاکید بر این که میزان استخوان فک و لثه ثابت بیمار در موفقیت، طول عمر و زیبایی درمان ایمپلنت بزرگترین نقش را بازی می‌کند، ادامه داد: در موارد تحلیل فک بیماران باید با روش‌های مشخص، پیوند استخوان و لثه انجام شود تا بتوان ایمپلنت را در ناحیه ایده‌آل پروتزی قرار داد. در بسیاری از موارد، درمان صحیح پیوند استخوان و لثه شکل نمی‎گیرد، از این رو بیمار معمولا پس از گذشت 3 تا 5 سال با مشکلات درمان نامناسب روبرو شده و بعضا شکست کامل را تجربه می‌کند.

به گفته وی، در بسیاری از این شکست‌ها درمان جدید ایمپلنت دیگر میسر نبوده یا با کیفیت بسیار پایین‌تر مقدور است. به این دلیل بکارگیری روش‌های کم‌تهاجمی و بازساری فوری حفره خالی دندان جهت نگهداری استخوان و لثه ثابت بیمار از بدو کشیدن دندان، عملی حائز اهمیت در درمان روز ایمپلنت در جهان است.

وی با تاکید بر این که پس از اعمال روش‌های متداول کشیدن دندان، 40 تا 60 درصد حجم فک بیمار از بین می‌رود، ولی با این تکنیک جدید، فقط حدود 2 تا 3 درصد، یادآور شد: کشیدن دندان در کشورهای در حال توسعه مانند ایران اقدام پزشکی پیش پا افتاده‌ای است، در حالی که در علم روز ایمپلنتولوژی جهان کشیدن دندان بسیار مهم است؛ چرا که در این جریان می‌توان مقدار زیادی از استخوان فک و لثه بیمار را حفظ کرد و کیفیت درمان آینده ایمپلنت بیمار را به صورت قابل توجه افزایش داد که این امر نیاز به فرهنگ‌سازی دارد.

وی با تاکید بر این که هر چه دندان سریع‌تر کشیده شود، معمولا صدمات استخوان و لثه اطراف ریشه دندان نیز شدیدتر است، افزود: این امر موجب تحلیل بیشتر حجم فک در ناحیه دندان کشیده شده می‌شود و می‌تواند تا میزان 80 درصد استخوان و لثه ثابت را از بین ببرد.

شکیبایی با بیان اینکه تحلیل فکی ناشی از دندان کشیدن به صورت طبیعی غیر قابل برگشت است و فقط با پیوندهای مناسب قابل بازسازی است، توضیح داد: استخوان فک در نواحی نگهدارنده دندان‌ها یعنی جایی که ریشه دندان‌ها در فک قرار می‌گیرند، مغز استخوان ندارد. در مغز استخوان تمام سلول‌ها و فاکتورهای رشد استخوان موجود است و چون مغز استخوان در این نواحی وجود ندارد و یا بسیار اندک است؛ از این رو زمانی که استخوان فک در حین و پس از کشیدن دندان از بین می‌رود، به شکل طبیعی ترمیم نخواهد شد.

وی با بیان اینکه طبق آخرین آمار در بیش از 80 درصد موارد در حین کشیدن دندان، استخوان فک اطراف ریشه دندان می‌شکند و لثه ثابت نیز صدمه می‌بیند و در حدود 20 درصد موارد حتی تکه‌هایی از استخوان فک و لثه با ریشه دندان خارج می‌شود، خاطرنشان کرد: کوچکترین حرکت افقی انبر، به دیواره‌های استخوان فک اطراف ریشه صدمه وارد می‌کند؛ چرا که در این نواحی ضخامت دیواره‌های استخوانی بعضا کمتر از یک دهم میلیمتر است.

شکیبایی از حضور بزرگترین انتشارات علمی دندانپزشکی برای اولین بار در ایران خبر داد و گفت: کوینتسنس پابلیشینگ بزرگترین انتشارات علمی دندانپزشکی دنیا است و ما زمینه‌های حضور این انتشارات در ایران را در 5 سال اخیر فراهم کردیم.

وی با بیان این‌که هفته اخیر نمایندگان این انتشارات به ایران سفر کردند، ادامه داد: با وجود نبود کپی رایت در کشور توانستیم سران این انتشارات را که مرکز آن در برلین آلمان است و در 45 کشور جهان نمایندگی رسمی دارد، متقاعد کنیم که اولین نمایندگی رسمی خود در خاورمیانه را در تهران تاسیس کنند. حضور مستقیم انتشارات کوینتسنس به عنوان بزرگترین برگزارکننده کنفرانس‌های بین‌المللی دندانپزشکی در جهان، ناشر بیش از 60 نشریه تخصصی دندانپزشکی و بیش از یک میلیون جلد کتاب‌های تخصصی در سال، بدون شک باعث ایجاد تبادلات علمی جدید بین‌المللی در دندانپزشکی و انتقال علم روز دنیا به کشور و نهایتا ارتقای سطح دانش دندانپزشکی خواهد شد و تک تک ایرانیان را بهرمند خواهد کرد.

 

منبع: ایسنا

عضویت در کانال تلگرام دنت آنلاین